We weten het allemaal wel; beweging is echt SUPER goed voor je gezondheid! Lichamelijke beweging is onder andere goed voor je hart, bloedvaten, longen en verkleint de kans op chronische ziekten. Wat iets minder bekend is, is dat beweging ook goed is voor je darmen, je spijsvertering, je brein en je geluksgevoel! Uit eigen ervaring weet ik als ik een PDS aanval had het helpend was als ik buiten een stukje ging wandelen. Ik merkte namelijk dat mijn angst voor de symptomen die ik kreeg steeds groter werden en daarmee mijn symptomen ook steeds erger werden. Door het wandelen werd ik rustiger en kwamen mijn darmen in beweging. Daarover wil ik je graag meer vertellen!
Ga bewegen op een manier die jij LEUK vindt!!
We weten allemaal hoe belangrijk het is om voldoende te bewegen, maar ook hoe zwaar het kan zijn als je er iedere keer tegenop ziet om de welbekende drempel weer over te gaan. Ik wil daarom allereerst benadrukken dat als jij de manier waarop je nu beweegt echt VRESELIJK vindt en je er ENORM tegen opziet, het dan ook niks, maar echt NIKS bijdraagt aan jouw geluksgevoel en gezondheid. De aanmaak van stress is dan namelijk vele malen groter en daar kan de beweging niet tegenop. Zorg dat jij een manier van beweging vindt die bij jou past! Je hoeft niet een marathon te kunnen rennen, per se met gewichten te slepen in de sportschool, per se te zwemmen of yoga te doen. Doe wat jij leuk vindt en waar jij je goed bij voelt! Word jij blij van een wandeling en vind je hardlopen vreselijk, ga dan alsjeblieft genieten van een heerlijke wandeling iedere dag en zorg ook op deze manier goed voor jezelf!
Als ik echt geen zin heb en het is koud en nat weer buiten.. Dan maak ik de drempel zo laag mogelijk door mijzelf naar de sportschool te lokken met: ''ik ga alleen wandelen op de loopband en ondertussen een serie kijken op mijn telefoon''.
Dit is al ZO veel beter dan thuis op de bank blijven zitten! & Soms krijg ik zoveel zin en motivatie tijdens het wandelen dat het alsnog een hele work-out wordt! Ga jij dit ook proberen??
Wat voor invloed heeft beweging op je darmen?
Als je beweegt worden naast al je spieren die in beweging worden gezet, ook je darmen gemasseerd en dit zorgt ervoor dat ze goed doorbloed raken. Daarom is beweging enorm belangrijk bij obstipatie. Meer beweging kan dus helpen bij een betere en regelmatigere stoelgang. Naast dat beweging directe invloed heeft op je darmen zorgt bewegen er ook voor dat je stress vermindert. En laat stress nou net een heeele grote invloed hebben op je darmen. Stress, spanning en angst slaan zich direct op in je buik (lees: maag en darmen). Een ander bijkomend voordeel van bewegen is dat je immuunsysteem verbetert, je bent minder vatbaar voor ziekte, bacteriën en ook voor normaal gesproken voedingsstoffen waar je gevoelig voor bent.
Hoe krijg ik meer geluksgevoel door te bewegen?
Het stofje dat voor geluksgevoel zorgt heet: serotonine, wellicht heb je hier wel eens van gehoord! Dit is een neurotransmitter die samen met dopamine en endorfine vrij komt in je darmen. Wat heeft dit nou te maken met beweging?
Deze stoffen worden aangemaakt IN je darmen. Je kan je dus voorstellen; als je niet fijn werkende darmen hebt dat dit stofje, dag in dag uit minder gemakkelijk aangemaakt wordt en je steeds een beetje minder gelukkig gaat worden. Beweging stimuleert de aanmaak van deze stofjes en zo zorg jij ervoor dat je goed zorgt voor je darmen en voor je eigen geluksgevoel!
Wat is serotonine, dopamine en endorfine en waar zorgt het voor?
Serotonine staat het meest bekend als ons gelukshormoon. Deze zorgt onder andere voor; je geheugen, je stemming, slaap, emotie, seksuele activiteit en gereguleerde eetlust. Daarnaast speelt het een rol bij de verwerking van pijnprikkels.
Dopamine zorgt ervoor dat je je blij voelt! Dopamine geeft een blij gevoel en komt vrij bij activiteiten waar jij blijheid ervaart! Dopamine wordt voor 50% geproduceerd in je darmen! Heb je wel eens een GUT feeling? Dopamine speelt hier een hele belangrijke rol in! Ook de wel bekende vlinders in de buik bij verliefdheid hebben hun oorsprong in signalen die geproduceerd worden in je darmen. Een tekort aan dopamine is niet alleen een reden waarom mensen depressief kunnen worden, maar speelt ook een grote rol in de ziekte van Parkinson en schizofrenie
Endorfine helpt om pijn te verminderen, spanning te verminderen, kan je een roes geven, een gevoel van vreugde en van optimisme. Van nature maakt je lichaam endorfines aan als een bescherming tegen pijn. De aanmaak neemt bijvoorbeeld toe na een langere afstand hardlopen, bij letsel of in de laatste weken van de zwangerschap van de vrouw om de pijn te verdragen.
Je kan je dus voorstellen hoe belangrijk het is dat deze stoffen voldoende worden aangemaakt in je darmen. Als orthomoleculair therapeut zie ik regelmatig cliënten met tekorten aan deze stofjes, wat voor veel klachten kan zorgen. Vaak gaat dit gepaard met een hormonale disbalans (energie schommelingen, down voelen, heftige menstruaties of geen menstruatie, migraine/hoofdpijn).
Heb jij last van deze klachten en wil je er iets aan doen? Stuur whatsappje via de button op mijn site en dan gaan we in gesprek. Tot gauw!
Comments