top of page

Prikkelbare darm syndroom? Dit zijn de tips tegen PDS

Bijgewerkt op: 21 apr.

Laat ik beginnen met het vertellen dat het mogelijk is om prikkelbare darm syndroom, bekend als PDS, op te lossen. Hiervoor moet je wel aan de slag en 100% verantwoordelijkheid pakken voor je PDS klachten. Want het is zeker niet makkelijk om deze darmklachten op te lossen.


Het heeft bij mij lang geduurd voordat ik weer kon genieten van uiteten gaan & feestdagen! Kerst, sinterklaas, oudejaarsavond en verjaardagen, het was altijd ''feest'' in mijn buik. Net zoals bij feestjes & lunches op het werk. Inmiddels ben ik al jaren PDS klachten vrij, ben ik epigenetisch orthomoleculair therapeut en help ik dagelijks cliënten met darmklachten veroorzaakt door het prikkelbare darm syndroom.


Prikkelbare darm syndroom oplossen?

1. Stress & angst is een hele grote trigger voor PDS klachten!

Word jezelf bewust van de momenten dat je buikpijn begint, zit hier een rode draad in? Is het altijd op je werk? Bij het sporten? Door de weeks? In het weekend? Bij een vriend(in)? Wanneer je een rode draad herkent of weet wanneer je de buikpijn het meest ervaart kun je gerichter opzoek naar de oorzaak. Breng meer rust in deze momenten en focus op je ademhaling. Vaak ben je geneigd bij buikpijn je ademhaling te verhogen wat er voor zorgt dat je lichaam in een stress modus (fight-flight modus) terecht komt. Het gevolg hiervan is dat je minder maagzuur produceert en er meer spanning is in je lichaam & daardoor nóg meer pijn en PDS klachten. Door je ademhaling juist te verdiepen haal je de stress uit je lijf en verbeter je het spijsverteringsproces.


Weet ook: angst voor PDS klachten is ook belangrijk punt waar ik regelmatig mee aan de slag ga in mijn praktijk.


2. Ga aan de slag met je darmen & immuunsysteem zodat je darmklachten verdwijnen!

In je darmen zit een groot gedeelte van je immuunsysteem. Dit is ook vaak de veroorzaker van je darmklachten. Je darmen is een grote dierentuin van goede en slechte bacteriën en je wil natuurlijk dat de goede bacteriën het meest aanwezig zijn. Dit ondersteunt namelijk een goede spijsvertering en het verminderen van je darmklachten. Wat helpend is voor de bacteriën in je darmen: pre- en probiotica eten. Dit vind je onder andere in voeding zoals; verse zuurkool, zeewier, chicorei, banaan, uien, pompoen, zoete aardappel, algen & champignons (bijvoorbeeld met mijn favoriete pompoensoep). Wat een handige aanvulling is bij heftige klachten is een supplement met pre en probiotica handig. Kies voor een van goede kwaliteit zoals deze Floracara XL.

kwaliteit zoals Daarnaast is omega 3 enorm belangrijk. Omega 3 zorgt er namelijk voor dat je immuunsysteem kalmeert. Het verlaagt ontstekingsniveaus en histamine (histamine zorgt voor allergische reacties). Welke omega 3 ik vaak adviseer lees je hier.


3. Drink niet tijdens je maaltijd! (en dan heb ik het niet alleen over alcohol)

Het klinkt misschien gek en zeker als je nooit geen darmklachten hebt, maar drinken tijdens je maaltijd kan voor meer PDS klachten zorgen. Wanneer je drinkt tijdens je maaltijd verdun je je maagzuur. Je ondersteunt je lichaam door wat minder te drinken kort voor, tijdens en direct na de maaltijd. Houdt bijvoorbeeld 15 minuten ervoor tot minimaal 30 minuten na de maaltijd aan. Wanneer je geen PDS klachten meer ervaart kun je dit natuurlijk achterwege laten. Dit is echt tijdelijke ondersteuning.


4. Kauw iedere hap minimaal 15 keer (of liever; vaker!)

Ook je soep & smoothie! Door het kauwen maak je speeksel aan en hierin zitten enzymen die je lichaam helpen met het verteren. Daarnaast zijn natuurlijk kleinere stukjes voeding veel makkelijker te verteren en zal dat ook bijdragen aan minder klachten. Handig tip om ook op je soep, smoothie & (kokos)yoghurtje te kauwen: voeg toppings toe. Denk aan: blauwe bessen, frambozen, kiemgroente, pompoenpitjes of feta.


Natuurlijk zijn er nog 100en tips, oorzaken en oplossingen om van je PDS klachten af te komen. Begin met deze stappen en hopelijk merk je hiervan al effect! Wil je aan de slag om je PDS klachten tot de kern op te lossen? Klik hier voor de mogelijkheden om met mij aan de slag te gaan. Ik werk onder andere met ontlastingsonderzoeken, bloedonderzoeken of de EMB Bloedtest, maar dat is zeker geen vereiste.


Ik hoop dat je met deze tips je darmklachten vermindert & snel weer kan genieten van heerlijk eten & drinken!


Liefs, KimberlyLast van darmklachten? Heb je de diagnose het prikkelbare darm syndroom? Dit zijn de tips tegen PDS!

Comments


bottom of page