top of page

Een laag cholesterol? Liever niet!

Bijgewerkt op: 29 dec. 2021

Op het gebied van cholesterol zijn we de weg echt helemaal kwijt geraakt. LDL de slechte en HDL de goede? By far de grootste onzin die je ooit gehoord hebt! HDL en LDL is geen cholesterol. Maar wat dan wel?


HDL en LDL zorgen voor het transport van cholesterol. LDL brengt het naar de weefsels en HDL brengt het te veel terug naar de lever en die maakt er gal van. Gal ben je nodig voor het verteren van vet!


HDL kan ook de triglyceriden uit het bloed halen & dat is echt nodig, want van triglyceriden kun je zeker te veel hebben!! Triglyceriden zie ik het liefsten beneden de 1.


Nog even verder over de positieve kanten van cholesterol. Het is een bouwstof voor ENORM veel stoffen, waaronder: het repareren van bloedvaten (cholesterol is de enige die dit kan in je lichaam), productie van geslachtshormonen en cortisol en nog veel meer!


Voeding is de bouwstof voor cholesterol en de hoeveelheid stress bepaalt hoeveel cholesterol je lichaam aanmaakt. Want bij stress ben je meer cortisol nodig, dus meer cholesterol om het aan te maken!


Wat belangrijk is bij cholesterolwaarden:

- LDL moet hoger zijn dan HDL want de heenweg is er meer nodig dan de terugweg;

- HDL moet ALTIJD hoger zijn dan de triglyceriden. Triglyceriden zijn namelijk super schadelijk. Dit zijn vetzuren die oxideren en die brengen schade aan. Denk aan margarine, halvarine, noten met olie, chips, koek, cake, snoep etc.


Natuurlijk wil ik als orthomoleculair therapeut een paar tips meegeven om je triglyceriden te verlagen? Meer goede omega 3 vetzuren eten, verminder stress & voldoende vitamine E. 🐠


Ben jij of ken jij iemand met cholesterol problemen?

Ik zou het enorm waarderen als je deze blog met degene deelt! Iedereen met cholesterolproblematiek begeleid ik graag!
Foto gemaakt door @yorinphotography 📸


Comments


bottom of page