top of page

5 concrete adviezen om blij en energiek de winter door te komen

Bijgewerkt op: 21 apr.


De donkere maanden beginnen weer en oh my wat kan ook ik dat merken! Ik nam gisteren even een drie dubbele dosis Vitamine D omdat ik er nog niet mee begonnen was. De omslag een paar weken geleden van mooi weer naar donker met regen was echt intens, vind je niet?

Om blij & energiek de winter door te komen heb ik 5 concrete tips en adviezen die ik verderop deze pagina één voor één toelicht. De 5 tips zijn:

  1. Waarom wil je wél of absoluut géén vitamine D3 bijslikken;

  2. Pak wat extra uren slaap en ga écht voor 8 of 9 uur;

  3. Eet meer aardse voeding pompoen, grasgevoerd vlees, wilde vette vis, aardappels;

  4. Blijf lekker bewegen en kies de manier die bij jou past! Binnen voor de tv kan daar ook bijhoren;

  5. Zie zoveel mogelijk daglicht, draag niet te snel je winterjas, maar laat je lichaam juist wennen aan de dalende tempratuur. Laat wanneer het echt koud is je niet buiten houden draag dan juist wel die dikke jas en sjaal!

Graag licht ik elke tip toe:


Tip 1. Begin met het slikken van vitamine D3+K2. D3 is de zon uit een potje en de zon mist je lichaam enorm. Vitamine D3 is een immuunsysteem regulator en zorgt ervoor dat virussen aangepakt worden (bye bye covid). Vitamine D3 is een soort scheidsrechter: immuunreactie AAN en immuunreactie UIT. Voldoende vitamine D3 zorgt er samen met omega 3 voor dat de immuunreactie verkort wordt en het dus sneller reageert. Super handig, want dan wordt het virus, de bacterie al getackeld voordat het schade heeft aangebracht. Je hebt de combinatie met vitamine K2 nodig want dat zorgt ervoor dat D3 beter wordt opgenomen + zorgt K2 ervoor dat je schone aderen krijgt en de bloedtoevoer naar al je organen en lichaamsdelen goed is. Denk aan koude handen, voeten, winter tenen of voldoende energie in je brein.

Good to know: gebruik je de omega 3 van Eqology, dan krijg je door het toevoegen van de D3+K2 het voordeel dat je geen verzendkosten hoeft te betalen. Deze combinatie kost je 1,97€ per dag.

Onderaan de pagina van deze link kun je Vitamine ZON (D3) uit een potje bestellen & eventueel aanvullen met visolie of collageen. (Voor het bestellen van meer dan 1 product, moet je vaker het formulier invullen).


Let op; zorg dat je niet te veel vitamine D3 slikt en kiest voor een van goede kwaliteit. Neem je meer vitamine D dan heb je ook meer magnesium nodig om dit goed te kunnen opnemen. Weet dat een te hoge dosering vitamine D kan zorgen voor minder vitamine A & magnesium in het lichaam. Dit terwijl vitamine A in de vorm van Retinol en magnesium ook véél te weinig in onze voeding zitten.


Vitamine A in de vorm van Retinol is belangrijk voor je ogen, huid, immuunsysteem, schildklier, balans tussen ijzer en koper & de opname van mineralen in je botten. Wat kun je eten voor voldoende vitamine A: eitjes mét eigeel, lever(paté), wilde zalm, orgaanvlees, rundvlees (vooral het vet). Denk vooral bij Acne ook aan voldoende Vitamine A. Het heftige medicijn Roaccutane (werkzame stof Isotretinoïne) is eigenlijk een enorm hoge dosis ''afgeleide van'' vitamine A, wist je dat? Dat is precies de reden waarom je niet zwanger mag raken tijdens deze kuur.


!! Ga nooit zomaar aan de slag met je vitamine en mineralen huishouding & vraag altijd advies!


Tip 2. Pak wat extra uren slaap! Doordat het eerder donker is en later licht wordt wil je automatisch meer slapen. Ons lichaam werkt op een ritme, het circadiaans ritme en dat gebeurt door donker en licht. Ga lekker eerder naar bed en geniet van je warme bed. Al je organen reinigen en herstellen zich in de nacht, dus een uurtje extra de hele winter is een fantastische detox voor je lijf! Hoef je geen gekke sapjes kuur te doen deze zomer :P - ben ik overigens zeker geen voorstander van - . Zelf ga ik het liefste voor 8-9 uur slaap in de donkere maanden.


Tip 3. Eet wat meer aardse groente, wilde vis en grasgevoerd vlees. Het circadiaanse ritme bepaald ook dat wij in de winter vroeger bepaalde voeding niet meer kregen, veel minder koolhydraten en meer vetten en eiwitten. In de winter teer je in op de voorraden die in de zomer zijn aangelegd, want in de zomer is er juist meer voeding beschikbaar. Terwijl veel sporters het juist andersom doen (bulken in de winter en afvallen - cutten - voor de zomer).


Let op: schrap koolhydraten zeker niet uit je voeding, helemaal niet als vrouw. Eet bij iedere maaltijd een stuk fruit en een bron van makkelijk opneembare koolhydraten zoals bio havermout, pompoen, wortel, (zoete) aardappel of bio rijst.Tip 4. Zorg dat je voldoende beweging krijgt! Door te sporten/bewegen maak je endorfines aan & daar word je blij van! Dat zijn de stofjes die ervoor dat je na het sporten een goed gevoel krijgt of de fanatieke hardlopers een ‘’trance’’ kunnen ervaren. In de winter beweging is soms een uitdaging want het is koud, nat en donker buiten. Zorg dat je zoveel mogelijk redenen tackelt om een excuus te bedenken. Voor mij is het een MUST om in de winter een abonnement te hebben op een sportschool, zodat ik binnen warm kan wandelen wanneer ik écht geen zin heb om buiten te wandelen. Beweging is zó belangrijk voor je lymfesysteem (afval ophaal systeem van je lichaam), het is enorm groot, 2x zo groot als het bloedvaten stelsel en je kan er 5x meer rondom de aarde. Het heeft niet zoals je bloedvatenstelsel een pomp - het hart - en het wordt dus echt alleen aangeslingerd doordat je gaat bewegen.

Een reden dat gezondheidsaanpassingen niet altijd het gewenste effect hebben of dat suppletie niet goed werkt kan zijn doordat je lymfe systeem ‘’geblokkeerd is’’. Of terwijl dat je ontgifting niet goed werkt. Daarom zet ik vaak als eerste stap na de intake glutathion of ribes nigrum in.


Tip 5. Ga wél naar buiten en zie zoveel mogelijk daglicht het liefste direct nadat je wakker bent geworden voordat je op een scherm hebt gekeken. Dit doet zoveel voor je brein, hormonen en immuunsysteem. Haal ook direct zoveel mogelijk redenen uit de weg om niet naar buiten te gaan. Koop een xxxl lange winterjas, regenjas, dikke schoenen, muts, handschoenen en een sjaal! Maar ga wél naar buiten. Zorgen voor een warme jas en comfortabele kleding zorgt erbij mij voor dat de drempel lager is om naar buiten te gaan, ook bij koud weer. Nog meer handvatten nodig; leg je sport kleding vast klaar, spreek af met een vriend(in), neemt een personal trainer eventueel met 1 of 2 anderen om de kosten laag te houden, overtuig je zelf met dat je maar 500 meter hoeft te lopen ipv 5 km. Houdt het klein anders is de drempel om te gaan groter. Wellicht als je bezig bent ga je toch wel 2,5 km.


Welke tip ga jij vandaag toepassen?Marrakesh, Le Jardin Secret - YSL - Yves Saint Lauren
Vitamine D - zon - uit een potje!
Comments


bottom of page