top of page

Hormoonproof Schoonmaken: Slimme Tips voor een Gezondere Schoonmaakroutine

Laat ik beginnen met het opbiechten dat ik niet een echte schoonmaakfanaat ben. Vergeleken met Danny voel ik me soms een beetje vies haha! Ik geef ook direct toe dat ik me veel minder stoor aan stofjes op de grond of een wasrek met nog droge was erop als Danny. Maar dat betekent niet dat ik niet waardeer wanneer het huis wél brandschoon is. Wél is het voor mij van belang dat schoonmaken met de juiste middelen gebeurd, goed voor je gezondheid!


We hadden afgelopen zaterdag een kennismaking met een schoonmaakster en die wou chloor, anti kalk en nog wat agressieve schoonmaakmiddelen gaan gebruiken. Dan gaan natuurlijk mijn alarmbellen rinkelen, er moet toch een betere manier zijn?!Baking soda is echt fantastisch en je kan het voor zoveel dingen gebruiken. Dit scheelt ook veel flessen en potten in je kastjes.


Hieronder een aantal hormoonproof tips met baking soda:

 1. Matrassen, Tapijten en Vloerkleden: Baking soda kan geurtjes en vocht absorberen. Strooi het rijkelijk over je matrassen, tapijten en vloerkleden, laat het even inwerken en zuig het dan op met de stofzuiger.

 2. Toiletverfrisser: Voeg een kopje baking soda toe aan het toiletwater en laat het minstens een uur staan. Spoel daarna door. Baking soda reinigt het toilet en neutraliseert geuren.

 3. Badkamer Reinigen: Gebruik een spons met wat baking soda om je wastafels en douche schoon te maken. Het is ook ideaal om kalkaanslag te verwijderen.

 4. Was Versterken: Voeg twee eetlepels baking soda toe aan je was om de werking van je wasmiddel te verbeteren. Hierbij gebruik ik ook mijn zelfgemaakte wasmiddel.

 5. Afwassen: Voeg een volle lepel baking soda toe aan het afwaswater om het schrobben van de afwas te vergemakkelijken.

 6. Koffiezetapparaat Schoonmaken: Laat je koffiezetapparaat eens draaien met een oplossing van baking soda en spoel het daarna grondig met water.

 7. Verwijderen van Geurtjes: Baking soda is een uitstekende geurvreter. Gebruik het om muffe geurtjes in koelboxen, drinkbekers, voedselbakjes en thermoflessen te verwijderen.

 8. Oven Schoonmaken: Maak een pasta van baking soda en water, smeer dit op de ovenwand en laat het een paar uur intrekken voordat je het afveegt. Voor een vette pan kun je deze even in een baking soda-oplossing weken voor het afwassen.

 9. Haarborstels en kammen. Week je haar borstels en kammen in een zuiveringszout oplossing.

 10. Frisse prullenbak. Maak de vuilnisbakken ermee schoon en laat een laagje onderin je vuilnisbak als deze helemaal dicht is natuurlijk. Dit kan ook in je GFT emmer.

 11. Aangekoekte pannen. Verwijder aangebrand eten van een pan door het 10 minuten te laten weken in een zuiveringszoutoplossing voor dat je het afwast.

 12. Gootsteenontstopper. Houd de afvoeren schoon door er elke week vier eetlepels zuiveringszout in de doen. Spoel ze door met heet water.

 13. Douche gordijn. Maak je douch gordijn schoon door het in zuiveringszout en water te weken.

 14. Je kan ook de babyflesjes er mee schoonmaken.


Andere tips zonder baking soda:

 1. Natuurlijke luchtverfrisser: Zuig kaneel of koek- en speculaaskruiden op met je stofzuiger voor een heerlijke geur in huis.

 2. Ontkalken van Douche Kop: Laat de douchekop weken in een bak met schoonmaakazijn. Is de douchekop niet verwijderbaar? Vul dan een zak met azijn en bind deze om de douchekop.

 3. Oven Reinigen met Citroen: Verwarm de oven tot 100 graden en pers het sap van 3 citroenen uit. Spray het citroensap op de ovenruit en de binnenkant van de oven. Wacht even en veeg het dan schoon.

 4. Wat ik nog ga uitproberen: Luier geurtjes buitenhuis houden... Luiers direct naar buiten helemaal met poep? In de luier prullenbak geur zakjes + om de luier een bio afbreekbaar zakje? Tips hiervoor zijn meer dan welkom!Schoonmaken hoeft niet ingewikkeld en slecht te zijn voor je gezondheid. Met baking soda en andere natuurlijke alternatieven kun je een gezondere schoonmaak routine creëren die beter is voor jou en je geliefden. Ik ben erg benieuwd hoe het gaat met de tips hierboven en ...


Heb je nog meer handige tips? Deel ze met mij, ik ben benieuwd!

Comments


bottom of page