top of page

Waarvoor vetten, eiwitten en koolhydraten je beste vrienden zijn

Bijgewerkt op: 16 jan. 2022

Laat ik beginnen met vetten, vooral omdat veel mensen nog ''bang'' zijn voor vetten doordat een jaar of 10 geleden je plat werd gegooid met reclames over ''0% vet'' en dat vet de boosdoener was van al het verkeerde.


In tegendeel de JUISTE vetten zijn ENORM belangrijk en die wil ook jij zeker niet missen!!


Want vetten zijn een super duurzame brandstof en als bouwstof verantwoordelijk voor de aanmaak van verschillende hormonen zoals: cortisol, testosteron, cholesterol, oestradiol, progesteron. En deze hormonen zijn verantwoordelijk voor onder andere je: haargroei, energielevel, libido, vruchtbaarheid, zin om iets te ondernemen en ga zo nog maar even door..


Eiwitten bestaan voornamelijk uit aminozuren waarvan een deel door je lichaam aangemaakt kan worden en een deel je moet eten, omdat er veel verschillende soorten aminozuren zijn is het super belangrijk om te variëren in je soort eiwitbron om ze allemaal binnen te krijgen. Eiwitten zijn naast dat ze nodig zijn voor het opbouwen van spieren ook de bouwstof voor het aanmaken van onder andere: melatonine, insuline, serotonine, dopamine, adrenaline wat zorgt voor: goede nachtrust, geluksgevoel, glucosestofwisseling, een goede nachtrust, beweging, genot en motivatie. Ik hoef je niet te vertellen dat je dit ook zeker niet wilt missen voor jouw vitaliteit.


De laatste en nogal eens omstreden koolhydraten dienen als brandstof en opslag. Precies om dat laatste ''brandstof'' wil je er niet te veel van. Want als er te veel van is wordt het opgeslagen als vet. Koolhydraten zorgen voor brandstof voor NU. Het gedeelte van deze brandstof die je niet gebruikt wordt opgeslagen in je spieren 💪. Deze opslag noemen wij Glycogeen. Daarom hoe groter je spieren, hoe meer je kan opslaan. Mensen met weinig spieren moeten daarom vaker eten omdat ze minder kunnen opslaan. Mensen met minder spieren hebben daarom ook meer kans op diabetes omdat ze minder glycogeen kunnen opslaan & andersom!


Ik hoop dat deze uitleg helder voor je is en bijdraagt aan je vitaliteit! Als orthomoleculair therapeut vind ik het belangrijk om alles zo makkelijk mogelijk uit te leggen aan je. In een volgende blog lees je meer over de verhouding omega 3 en omega 6 vetzuren. Hier lees je meer over mijn favoriete omega 3.








Comments


bottom of page