top of page

Welke make-up en cosmetica aan te raden bij hormonale klachten zoals PCOS, PMS, Endometriose?

Bijgewerkt op: 11 feb. 2023

Het is vast niet het eerste waar je aan denkt bij je hormonale klachten, maar make-up, shampoo, dagcreme, bodylotion, parfum het heeft allemaal invloed op je (hormoon) gezondheid. Welke make-up is nou hormoonproof?


Je huid is orgaan dat in staat is om stofjes op te nemen, dit gebeurt met make-up, dagcrème, shampoo en zonnebrand. Er zitten veel stoffen in cosmetica die je huid opneemt en je lichaam weer eruit moet detoxen. Lees deze post om te weten welke stofjes dat zijn.


Maar welke cosmetica dan wel?


1. Hormoonproof oog make up remover: om mijn make up te verwijderen gebruik ik eerst een washandje met warm water en daarmee haal ik mascara van mijn ogen. Om daarna de zwarte restanten goed te verwijderen gebruik ik deze kokosolie (ook super fijn bij een droge huid of eczeem) of deze van Dr Hauschka. Eerste de dikke laag eraf met watje 1 en daarna de restjes met watje 2. Zorg dat je goed je ogen helemaal schoonmaakt. Je ogen zijn namelijk onderdeel van je slijmvliezen, dezelfde slijmvliezen die zich ook in je darmen, mond, neus en vaginaal gebied bevinden. It’s all connected! Wat er in je ogen achter blijft, gaat dus ook je lichaam in.


2. Hormoonproof bodylotion / handcreme / bodybutter: heb je last van droge plekjes, handen of wil je lekker je lijf insmeren. Laat dan zeker de dove & nivea potten in de winkel. Wat je wel kan gebruiken: sheabutter of kokosolie deze van h&B bijvoorbeeld. De kokosolie van H&B smelt bij ongeveer 20-25 graden. Je kan er ook een klein lepeltje in doen zodat je niet steeds kokosolie onder je nagels hebt als je jezelf gaat insmeren. Deze kokosolie is ook super goed om in te bakken of te gebruiken voor oilpulling om je mondbarriére te dichten.


3. Hormoonproof Mascara: deze mascara van Dr Hauscka bevat geen troep en daar word je lichaam erg blij van. Tip: zorg dat je laagje voor laagje aanbrengt en het tussendoor laat drogen. Doe je direct meerdere lagen achter elkaar dan droogt het minder goed en krijg je vlekken. Een andere optie die ik nog niet geprobeerd heb maar wel alvast wil delen omdat de revies positief zijn, is deze mascara van PHB Ethical. Voor festivals, feestdagen en etentjes gebruik ik nog de L'oreal Mascara omdat deze toch net beter volume geeft!


4. Hormoonproof deodorant zonder aluminium: deze deodorant van Dr Hauschka vind ik super fijn en bevat geen troep. Ik varieer daarnaast met deze van We Love Natur, deze is op basis van kokosolie. Ik heb altijd de geur lavendel, heerlijk! Wist je dat transpireren super gezond is omdat je hiermee afvalstoffen afvoert? Daarnaast reguleren we via deze manier ook onze lichaamstemperatuur. Het is een vetvrije deodorant die ook een antimicrobiële werking heeft door de natuurlijke ingrediënten.


5. Hormoonproof Shampoo: deze magnesium shampoo van Zarqa vind ik het allerfijnste. Hij is niet 100% perfect, maar wel 99%. Ik heb helaas nog geen 100% perfecte hormoonproof shampoo gevonden waar ik blij van wordt (#alsjehaarmaargoedzit) + mijn lever en hormonen ook. Als je veel goed doet kan je lichaam best een beetje gif opruimen, maar choose your battles wisely!


6. Hormoonproof concealer van Dr Hauschka: heb je last van oneffenheden, een puistje of donkere kringen rondom je ogen en wil je deze minder opvallend maken. Deze concealer van Dr Hauschka vind ik hiervoor fijn. Juist voor op een puistje of rondom je ogen wil je een product wat vrij is van toxische stoffen en chemicaliën omdat hier je huid juist meer troep opneemt. Je huid rondom je ogen is super dun en bij een puistje is het meer open en al ontstoken.


7. Hormoonproof scrub: wanneer je het fijn vindt om af en toe te scrubben ga dan voor een zelfgemaakte variant bijvoorbeeld met dit recept van Dille & Kamille. Wil je liever een kant en klare scrub bar dan is deze fijn! Scrub niet vaker dan 1x per week. Heb je het gevoel dat je het vaker nodig hebt of dat je huid juist te dun is? Dit kan te maken hebben met vitamine & mineralen tekorten, detox problemen of hormonale disbalansen. In dat geval is een consult boeken een beter idee!


8. Hormoonproof tandpasta: deze tandpasta van Ecodenta bevat geen fluoride en is op basis van Aloë Vera! Het is vrij van SLS/SLES of andere schuimende middelen die je mondslijmvlies beïnvloeden. Daarnaast varieer ik met deze tandpasta van Zendium. Deze bevat wel fluoride, maar daarnaast ook enzymen die in je mondflora thuishoren en lactoferrine! Lactoferrine ondersteunt je weerstand en kan worden ingezet ter preventie van en als aanvullende behandeling op infectieziekten.


9. Hormoonproof gebruik van handdoeken, washandjes, kleding, matrassen, meubels etc. Op alles wat je gebruikt zitten stofjes denk aan vlamvertragers, synthetische geurstoffen en plastic. Laat daarom je nieuwe matras & meubels altijd een nachtje ''waaien'' met de ramen open. Stop je nieuwe kleding of in de was of laat het een nachtje buiten uitwaaien. Maak je niet té druk, maar alle kleine beetjes helpen!


10. Hormoonproof eyeliner. Dr Hauschka Eye Definer 01-black is een van de weinige die geen chemische troep bevat. De meeste eyeliners bevatten alsnog titaniumdioxide (CI 77891) wat kankerverwekkend is. Vooral op en rondom je ogen wil je écht troep vrije producten gebruiken. Je huid is daar super dun en je oogslijmvliezen zijn verbonden met de slijmviezen (mond, keel, neus, oor, darmen, geslachtsorganen etc).


11. Hormoonproof Lippenstift. Helaas heb ik nog geen 100% hormoonproof lippenstift gevonden. Wel komt de lippenstift van Dr Hauschka in de buurt maar bevat nog wel enkele stoffen die je liever niet binnenkrijgt. Natuurlijk is je lichaam in staat een beetje gif te verwijderen uit je lichaam. Wellicht een optie voor bij een feestje! Wist je dat de kleur van je lippen veel zegt over je gezondheid? Lichte lippen of juist een beetje paars/blauwe lippen of rode lippen. Het is terug te leiden aan vitamines, mineralen, ontgifting, hormonen. Dus via die weg kan je ook nog werken aan een andere kleur lippen!


12. Hormoonproof dagcreme. Er zijn qua dagcrème verschillende mogelijkheden! Zelf gebruik ik in de zomer bijna geen dagcrème omdat mijn huid het dan niet nodig heeft. Alleen in de winter en bij meer koude dagen krijg ik toch wel een drogere huid (ook door het warmer en langer douchen, oeps). Deze activerende dagcreme van Dr Hauschka heb ik & deze Magnesium Pro Age van Zarqa ook (met code kimberly10 krijg je korting op je bestelling).
Deze blog wordt steeds aangevuld, stay tuned! Mis jij nog producten? Noteer ze hier en ik ga voor je opzoek!
reageer buisjes met plantjes, zelf gemaakte make up
Hormoonproof cosmetica en make-up. Minder te detoxen voor je lever en darmen

Comments


bottom of page